Εκλογές στο Φλοίσβο - Συμμετέχουμε - Στηρίζουμε.


Απολογισμός έργου 2010-2013


Φίλοι οικιστές του Φλοίσβου

Πέρασαν  τρία χρόνια από τον Αύγουστο του 2010 που αναλάβαμε την διοίκηση του Εξωραϊστικού-Εκπολιτιστικού Συλλόγου μας.
Σε λίγο θα κληθούμε να εκλέξουμε νέο Δ.Σ. και έχουμε την υποχρέωση να σας ενημερώσουμε για τις προσπάθειες που κάναμε κατά την διάρκεια της θητείας μας , μέσα σε αυτή τη σκληρή από κάθε άποψη πραγματικότητα ,των μνημονίων , των περικοπών και της υποβάθμισης της ποιότητας της ζωής μας.
Οι στόχοι που βάλαμε και που παλέψαμε να πραγματοποιήσουμε έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση και εκσυχρονισμό του οικισμού μας ,την προστασία του περιβάλλοντος με κάθε τρόπο , που το θεωρούμε βασικό και δείγμα πολιτισμού, την κοινωνική αλληλεγγύη  που ειδικά στις μέρες μας έχει τεράστια σημασία , τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ μας μέσα από διάφορες πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις  και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μας στον οικισμό με βασικά έργα υποδομής.

Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός.
Οργανώσαμε ηλεκτρονικά το Σύλλογο μας, δημιουργώντας δικό του blog και email , για να έχουμε άμεση επαφή και ενημέρωση  με όλους εσάς , με το Δήμο και κάθε άλλο φορέα, πράγμα απαραίτητο για τη σύγχρονη εποχή μας.

Για το περιβάλλον.
Μεταφέραμε το πνεύμα του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς στους οικιστές μας και με τη συμμετοχή των πραγματοποιήσαμε εθελοντικούς καθαρισμούς τόσο στην περιοχή μας και τα δάση που βρίσκονται δίπλα μας, όσο και σε άλλες περιοχές του Δήμου μας, όπως στο Πάρκο Μάτση ,στην Παραλία μας και τη Λίμνη Ηραίου, στηρίζοντας πρωτοβουλίες άλλων φορέων.
Σε συνεργασία με το Sportcamp πραγματοποιούμε  εθελοντικούς καθαρισμούς στην περιοχή μας.
Μεριμνούμε για τον καθαρισμό και την προστασία του Αρχαιολογικού χώρου που βρίσκεται κοντά μας.
Με τη βοήθεια του Αντιδημάρχου Καθαριότητας και Πρασίνου Θανάση Μουζάκη , κάνουμε την αποψίλωση στην περιοχή κάθε χρόνο και την αποκομιδή των απορριμμάτων.
Πριν το καλοκαίρι καθαρίσαμε από τα ξερά χόρτα όλη η περιοχή και φέτος και δημιουργήσαμε ζώνες πυρασφάλειας στο σύνορα  μας με τις δασικές εκτάσεις.
Το μήνυμα ότι το περιβάλλον είναι η προέκταση της αυλής μας και είναι δείγμα πολιτισμού να το προστατεύουμε και να το διατηρούμε καθαρό που προσπαθήσαμε να περάσουμε , πιστεύουμε ότι βρήκε ανταπόκριση από την πλειοψηφία των οικιστών μας.
Με αυτόν τον τρόπο αποδείξαμε ότι δεν είναι οι "αυθαιρετούχοι" εκείνοι που καταστρέφουν το περιβάλλον, όπως διαρκώς μας κατηγορούν.
Κάνουμε ότι είναι δυνατόν και για το θέμα της πυρασφάλειας στον οικισμό μας. Διοργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία την ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα κατά των πυρκαγιών, κάνουμε την αποψίλωση, ενημερώνουμε για την ανάγκη καθαρισμού  όλων των αγροτεμαχίων, τοποθετήσαμε δεξαμενή και κρουνό στην πλατεία μας, μετατρέψαμε σε μικρό πυροσβεστικό όχημα ένα παλιό αυτοκίνητο για τις ανάγκες του Φλοίσβου, γίναμε μέλη της εθελοντικής ομάδας δασοπροστασίας με τον οποία βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή μέσω ειδικού φορητού τηλεφώνου.Πραγματοποιήσαμε σεμινάρια χρήσης πυροσβεστικών μέσων για τους οικιστές μας.Καταθέσαμε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία σχεδιάγραμμα της περιοχής για άμεση πρόσβαση καθώς  και με τα αποθέματα νερού που διαθέτουμε στις δεξαμενές μας .
Συγκρουστήκαμε με συμπεριφορές και νοοτροπίες που δεν σέβονται το περιβάλλον, που θεωρούν τα δάση χωματερές και τα δέντρα , ακόμα και μέσα στον οικισμό καυσόξυλα  και τροφή για τα ζώα, με την βοήθεια της υπηρεσίας καθαριότητας απομακρύναμε πολλές φορές φορτηγά σκουπίδια από τα δάσος που φυσικά δεν ήταν δικά μας.
Δε θα μπορούσαμε να μείνουμε αδιάφοροι και στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων και αυτών που κάποιοι "φιλόζωοι" εγκαταλείπουν στην περιοχή μας. Με ενέργειες μας τα αδέσποτα μεταφέρθηκαν σε ειδικό κέντρο όπου εμβολιάστικαν , αποπαρασιτώθηκαν και στειρώθηκαν. Με το τρόπο αυτό σταμάτησε η αναπαραγωγή τους και προστατεύθηκε η υγεία των οικιστών μας.

Κοινωνική αλληλεγγύη .
Η ανασφάλεια , η ανεργία , τα πολλά οικονομικά προβλήματα χτύπησαν τα τελευταία χρόνια την πόρτα του καθένα μας. Όλους μας έχει επηρεάσει αυτή η κατάσταση , όμως περισσότερο σίγουρα επηρέασε τις πιο αδύναμες ομάδες των συμπολιτών .Κανένας δεν μπορεί και δεν έχει το δικαίωμα να μένει απαθής .Θα πρέπει όλοι φορείς , σύλλογοι και μεμονωμένα άτομα, ανάλογα με τις δυνάμεις του ο κάθε ένας να προσφέρει κάτι στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την ανακούφιση αυτών που πλήττονται περισσότερο.
Με τις μικρές μας δυνάμεις και τη συνδρομή όλων σας , κάνουμε και εμείς το καθήκον μας , προσφέροντας λίγα είδη πρώτης ανάγκης στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται και εδώ από την Εκκλησία και το Δήμο.

Σύσφιξη των σχέσεων.
Με την διοργάνωση εκδρομών, διαφόρων εκδηλώσεων , πολιτιστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, συμβάλαμε στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών μας και την δημιουργία πνεύματος αλληλεγγύης κι αλληλοβοήθειας, πράγμα απαραίτητο για την σημερινή εποχή.
Μια σημαντική εκδήλωση ήταν και αυτή που τιμήσαμε τα ιδρυτικά μας μέλη  και αυτούς που πρόσφεραν στον οικισμό μέσα από τα Διοικητικά Συμβούλια.
Αναδείξαμε την πολιτιστική μας παράδοση αναβιώνοντας παλιά έθιμα όπως την κατασκευή του χαρταετού και το γαϊτανάκι,τον καραγκιόζη κ.α.Αναπτύξαμε σχέσεις συνεργασίας με τους γειτονικούς μας οικισμός.
 Πήραμε πρωτοβουλία να ιδρυθεί και στο Λουτράκι Ομοσπονδία Εξωραϊστικών Συλλόγων,.όμως δεν καρποφόρησε η προσπάθεια αυτή γιατί οι περισσότεροι οικισμοί δεν έχουν ενεργούς συλλόγους.
Διοργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία τις καλοκαιρινές μας γιορτές όπως και αυτή τη φετινή πριν λίγες μέρες που δεν είχε προηγούμενο.


Έργα υποδομής.
Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε δώσαμε μεγάλη προτεραιότητα στη δημιουργία ενός συγχρόνου δικτύου ύδρευσης που θα πληρεί τους όρους υγιεινής και ασφάλειας,προκειμένου να προστατευθεί η υγεία μας.
Όπως όλοι γνωρίζεται ο τρόπος που το νερό έφθανε στη βρύση του σπιτιού μας ήταν όχι μόνο πρόχειρος και απαράδεχτος αλλά αποδεδειγμένα εγκυμονούσε κινδύνους για την υγεία μας,λόγω της ανυπαρξίας δικτύου ύδρευσης.
Πρώτος λόγος και σημαντικότερος ήταν ότι το σύνολο σχεδόν  του δικτύου μας ήταν κατασκευασμένο από σωλήνες αρδεύσεως ΑΚΑΤΆΛΛΗΛΕΣ για πόσιμο νερό σε συνδυασμό με το ανύπαρκτο βάθος,την ανάπτυξη θερμοκρασίας και λόγω αυτής μικροβίων και τις εισχωρήσεις ξένων σωμάτων,χωμάτων κλπ λόγω των συχνών βλαβών, δημιουργούσαν την "τέλεια ποιότητα" νερού στη βρύση μας.Επίσης η μία και μοναδική έξοδος καθαρισμού του παλιού δικτύου μας  δεν μπορούσε να το καλύψει. Στο νέο δίκτυο λειτουργούν πέντε έξοδοι καθαρισμού.
Εκτός από τους παραπάνω λόγους που έχουν να κάνουν με την υγεία μας, δεν θα πρέπει να υποτιμούμε και αυτούς που είχαν να κάνουν με την τσέπη μας, λόγω των συνεχών αφανών διαρροών που λόγω της απόστασης των υδρομετρητών από τα σπίτια μας ήταν αδύνατο να εντοπιστούν έγκαιρα.
Για να γίνει ένα τέτοιο έργο σε ένα οικισμό εκτός σχεδίου συνολικού κόστους πενήντα χιλιάδων ευρώ περίπου και μάλιστα σήμερα με τα τόσα οικονομικά προβλήματα των Δήμων φαινόταν ακατόρθωτο. Όμως η συνεχής και συστηματική προσπάθεια που κάναμε με πολλές παρεμβάσεις, ακόμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο,σε συνδυασμό με την πολύ καλή εικόνα του οικισμού μας,(λόγω των διαφόρων δράσεων, περιβαλλοντολογικών,πολιτιστικών, κοινωνικής αλληλεγγύης κλπ) έφερε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Καταφέραμε το αίτημα μας να τύχει της στήριξης,τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και των υπόλοιπων  παρατάξεων του Δήμου μας.
Η πολύ καλή σχέση που αναπτύξαμε με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, λόγου της βοήθειας και του ενδιαφέροντος που έχουμε εμπράκτως επιδείξει για τις έρευνες που κάνουν στη Ρωμαϊκή Έπαυλη,εκτός από τις ευχαριστίες που δημόσια εισπράξαμε, βοήθησαν ώστε να ξεπεραστούν τα διάφορα προβλήματα, να εγκριθεί η απαιτούμενη άδεια του έργου, να τακτοποιηθεί η εκκρεμότητα των δυο δρόμων που  έχουν μείνει ατελείωτοι, όσο αφορά την υπηρεσία αυτή.
Ύστερα από πολλές προσπάθειες καταφέραμε στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου μας για το 2013 να συσπεριληφθουν και επεκτάσεις δημοτικού φωτισμού στο Φλοίσβο κόστους 7.800.00, το μεγαλύτερο ποσό για οικισμό,πιέζουμε ακόμη για ασφαλτοστρώσεις , συγκοινωνιακή σύνδεσή μας με το κέντρο και ότι άλλο απαιτείται για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μας.
Αγοράσαμε και τοποθετήσαμε ένα παιδικό μύλο στην πλατεία μας , για τους μικρούς μας φίλους, αφού εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια παραχώρησης του από το Δήμο.
Τοποθετήσαμε με προσωπική εργασία κολώνες με φωτισμό στην πλατεία μας για λόγους ασφαλείας.
Τοποθετήσαμε αυτόματο σύστημα ποτίσματος στην πλατεία, φροντίζουμε το πράσινο  και την καθαριότητα της.Συντηρούμε και εμπλουτίζουμε τα όργανα της παιδικής μας χαράς.

Άλλες δραστηριότητες μας.
Στηρίζουμε ενεργά της προσπάθειες του Δήμου στην ανατροπή της προγραμματισμένης υποβάθμισης της ζωής μας με την κατάργηση των διαφόρων δημόσιων υπηρεσιών, όπως το ΙΚΑ , την Αστυνομία κλπ.,  επίσης ενεργά συμμετέχουμε στο κίνημα στήριξης των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Συμβάλαμε στη μείωση τιμής ζώνης στο Δήμο μας, με παρεμβάσεις μας στους βουλευτές Κορινθίας και το  ΥΠΕΚΑ και στο Δήμο.

Φίλοι οικιστές του Φλοίσβου.

Καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες , πολλές φορές μπορεί να δυσαρεστήσαμε κάποιους, προκειμένου να μεταφέρουμε και στον οικισμό μας τον εκσυγχρονισμό,τον πολιτισμό, την καθαριότητα, το σεβασμό στο περιβάλλον και είμαστε ικανοποιημένοι γιατί το πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό.

Ρίχνοντας μια ματιά γύρω σας θα διαπιστώσετε πως πολλά έχουν αλλάξει και η φιλοδοξία μας είναι κλείνοντας ο κύκλος της θητείας μας , να αποχωρήσουμε με την ικανοποίηση ότι βάλαμε και μεις ένα λιθαράκι στην αναβάθμιση του τόπου που ζούμε και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μας τόσο για μας όσο και για τα παιδιά και τα εγγόνια μας.
Βοηθήστε όλοι να διατηρηθεί η καθαριότητα στον οικισμό, είναι ένδειξη πολιτισμού και ανωτερότητας ,το να πάρεις ένα πλαστικό μπουκαλάκι ή μια σακούλα με σκουπίδια που πέταξε ένας ασυνείδητος και να τα μεταφέρεις εκεί που πρέπει.

Οι προσπάθειες αυτές για τον εκσυχρονισμό , την προστασία του περιβάλλοντος , την κοινωνική αλληλεγγύη, την σύσφιξη των σχέσεων , την παράδοση και τον πολιτισμό , πρωτόγνωρες από μια εκτός σχεδίου περιοχή, αναγνωρίστηκαν από όλους και αναφερόμενοι στο Φλοίσβο μιλούν για έναν από τους καλύτερους οικισμούς  " πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση".

Αυτός σε γενικές γραμμές είναι ο απολογισμός του έργου  του τωρινού Δ.Σ. που σε λίγο  κλείνει τον κύκλο της θητείας του.
Θα ήταν παράληψη μου να μην ευχαριστήσω  τα  μέλη του Δ.Σ. τον Γιάννη Σκορδά, την Αικατερίνη Καμακάρη, τη Σοφία Καρρά για τη μεγάλη βοήθεια και στήριξη τους τα τρία αυτά χρόνια.
Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Νίκο Καρρά και Φραγκούλη Καμακάρη που προσέφεραν   χωρίς θέσεις και αξιώματα και τέλους όλους εσάς τους οικιστές του ωραίου μας Φλοίσβου για την πολύ καλή συνεργασία μας.

Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. θα γίνουν το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στις 10 το πρωί.

Στη Γενική Συνέλευση που θα προηγηθεί των εκλογών θα πραγματοποιηθεί διάλογος και ανταλλαγή απόψεων. Σας κοινοποιούμε τον απολογισμό για οικονομία χρόνου. Θα θέλαμε να ζητήσουμε από τα ελάχιστα μέλη μας που δεν έχουν τακτοποιήσει τις συνδρομές τους να το κάνουν τώρα, για να μπορέσουν να συμετάσχουν στις εκλογικές διαδικασίες και να μην ξεχνάμε ότι χωρίς την οικονομική στήριξη σας δεν μπορεί να συνεχιστεί το έργο μας .
Κάτι πολύ σημαντικό επίσης που θα θέλαμε να τονίσουμε είναι ότι, εκείνοι που θα θελήσουν να θέσουν υποψηφιότητα,να την θέσουν όχι απλά για να συμπληρωθεί το ψηφοδέλτιο, αλλά μόνο όταν αποφασίσουν ότι μπορούν να προσφέρουν κάτι στην περιοχή μας, σε αυτή και μόνη την περίπτωση θα βρεθώ και εγώ δίπλα τους με όλες μου τις δυνάμεις να συνεχιστεί η μεγάλη προσπάθεια αναβάθμισης του οικισμού μας και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μας.


Κώστας Μεταξάς
Πρόεδρος του Φλοίσβου


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αίτημα διαπλάτυνσης της Εκκλησιαστικού Λυκείου στο Λουτράκι.

Ενίσχυση των μέτρων πυροπροστασίας στο Φλοίσβο Λουτρακίου

Μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια φθάνει στο τέλος της