Ένωση Φίλων Μουσείου Περαχώρας






ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΥΝΙΣΤΡΑ

Ολοκληρώθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία η ανασκαφική έρευνα στην Κατουνίστρα με την αποκλειστική εργασία της πολυμελούς εθελοντικής ομάδας της Ένωσης Φίλων Μουσείου Περαχώρας υπό την Διεύθυνση και επίβλεψη της Επίτιμης Διευθύντριας Αρχαιολογίας κ. Ζωής Ασλαμαντζίδου σε πρώτο πλάνο. Η κ. Ασλαμαντζίδου ως Υπεύθυνη της όλης ανασκαφικής έρευνας καταγράφει και μελετά όλα τα στοιχεία της ανασκαφής από το 1996 μέχρι σήμερα.
Ένθερμοι αρωγοί της έρευνας αποτέλεσαν ο αρχαιολόγος κ. Κων/νος Τζιαμπάσης ο οποίος εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης της Ιταλίας καθώς και ο κ. Σωτήριος Ραπτόπουλος αναπληρωτής Προϊστάμενος του Ινστιτούτου Αρχαιολογικών Πελοποννησιακών Σπουδών Τρίπολης.
Η Ανασκαφή εκπονείται με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο πενταετούς Ανασκαφικής έρευνας και μέχρι σήμερα έχει αποκαλυφθεί, μια μεγάλου μεγέθους, πολυτελή Ρωμαϊκή Έπαυλη, με βοηθητικές εγκαταστάσεις, καθώς και ένα Λουτρικό συγκρότημα μεγάλων διαστάσεων παραπλεύρως.
Φέτος ήλθαν στο φως ευρήματα από τον χώρο ο οποίος προοριζόταν για τους επίσημους προσκεκλημένους και τμήματα της Ρωμαϊκής Έπαυλης τα οποία αποτελούν τρανή απόδειξη της υπάρξεως Λουτροπόλεως από εκείνη ακόμη την εποχή στην περιοχή του Λουτρακίου (Αρχαίαι Θέρμαι).
Οι εργασίες δεν θα μπορούσαν να είχαν υλοποιηθεί χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση των κατοίκων της περιοχής Κατουνίστρας και ειδικά του συλλόγου Φλοίσβος με τον Πρόεδρό του κ. Κων/νο Μεταξά και το μέλος κ. Νικόλαο Καρρά, οι οποίοι αγκάλιασαν πραγματικά το έργο. Όλοι ήταν εκεί για να προσφέρουν "ένα ποτήρι νερό" και τη βοήθειά τους κάθε φορά που χρειαζόταν, καθώς αποτελούσαν και το αέναο μάτι της ανασκαφόμενης περιοχής όταν κανείς δεν ήταν εκεί.
Επίσης, παρόλο που φέτος δεν κατέστη δυνατή η βοήθεια από τον Δήμο Λουτρακίου Περαχώρας Αγ. Θεοδώρων μέσω διάθεσης εργατικού προσωπικού, ήταν καταλυτικής σημασίας η βοήθεια η οποία προσφέρθηκε με τα ανασκαφικά μηχανήματα και εργαλεία τα οποία παρασχέθηκαν κατά τη διάρκεια όλης της περιόδου. Αξίζει δε να σημειωθεί το μεγάλο ενδιαφέρον του Δημάρχου κ. Κώστα Λογοθέτη και του Αντιδημάρχου κ. Μουζάκη. Ακόμη η έμπρακτη συμπαράσταση του κ. Σπύρου Καραβούλη.
Στο τέλος της ανασκαφικής περιόδου κατά την παράδοση η οποία δημιουργήθηκε στα χρόνια του Humfry Payne, οργανώθηκε μία σεμνή αλλά πλήρης σε οργάνωση εορτή με σκοπό την ανάδειξη του έργου και της εργασίας όλων όσων συμμετείχαν. Πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο από την κ. Ασλαμαντζίδου ενώ όλοι οι παραβρισκόμενοι απόλαυσαν βουτήματα και παραδοσιακά γλυκά τα οποία είχαν ετοιμάσει Φίλες της Ένωσης Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας. Στη συνέχεια η εορτή μεταφέρθηκε στην ειδικά διαμορφωμένη πλατεία του Εξωραϊστικού Συλλόγου Φλοίσβου όπου περίμεναν τους παραβρισκόμενους εδέσματα τα οποία είχαν ετοιμάσει οι κυρίες του Συλλόγου. Όλοι ένιωσαν έντονο το συναίσθημα φιλοξενίας και σε αυτό τον χώρο. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαφωτίου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Δέδες, ο Δήμαρχος Λουτρακίου Περαχώρας Αγ. Θεοδώρων κ. Λογοθέτης, οι πρώην Δήμαρχοι Λουτρακίου Περαχώρας κ. Γιωτάκης & κ. Γκιώνης και πλήθος Περαχωριτών & Λουτρακιωτών.
Κάπου εδώ ιδιαίτερη μνεία αξίζει να πραγματοποιηθεί για τους εθελοντές της Ένωσης Φίλων Μουσείου Περαχώρας κ. Παναγιώτη Παππά, κ. Κοσμά Θεμέλιο, κ. Χρήστο Καλογήρου, κ. Γεώργιο Μαρίνη, κ. Δημήτριο Πάνο, και κ. Σωτήριο Πρωτοπαππά οι οποίοι επωμίσθηκαν εξολοκλήρου το βάρος της ανασκαφής. Η ομάδα αυτή οχτώ ώρες καθημερινά επί δύο μήνες εκτελούσε χρέη εργατών ανασκαφής και αξίζουν Θερμά Συγχαρητήρια σε κάθε έναν ξεχωριστά! Εθελοντική δραστηριότητα παρατηρείται συχνά, στο βαθμό αυτό όμως και σε αυτό το αντικείμενο είναι πραγματικά πρωτοφανές!
Στην χαρά και συγκίνηση όλων μας για την πρόοδο στην έρευνα της πολιτισμικής μας κληρονομιάς μέσω της ανασκαφής, ειδικά κατά τους δύσκολους καιρούς του σήμερα, και κάτω από τις δεδομένες συνθήκες, έρχεται να προστεθεί η δέσμευση του κ. Δέδε/Αντιπεριφεριάρχη, κατά την διάρκεια της άνω περιγραφόμενης εορτής την 2/11/2013 για οικονομική ενίσχυση της ανασκαφικής έρευνας στην Κατουνίστρα, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Δέσμευση η οποία φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά ύστερα από την εισήγηση του ιδίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για την άμεση χρηματοδότηση σημαντικών έργων στο χώρο της Αρχαιολογίας και του Πολιτισμού της Κορινθίας μέσω δύο Προγραμματικών Συμβάσεων με το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, η οποία και υπερψηφίστηκε ομόφωνα από το Σώμα. Μεταξύ των έργων περιλαμβάνεται και εκείνο της Κατουνίστρας με το ύψος χρηματοδότησης να ανέρχεται στις 45.000€!
Ευχόμαστε από καρδιάς να προχωρήσουν σύντομα οι διαδικασίες ώστε το εγχείρημα που έχει ξεκινήσει στην Κατουνίστρα να ολοκληρωθεί ώστε να αναδειχθεί ο χώρος και σε σύντομο χρονικό διάστημα να είναι και επισκέψιμο!
Για μια ακόμη φορά θερμές ευχαριστίες σε όλους ιδιαίτερα δε, στους εθελοντές αλλά και τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ που πάντα μας στηρίζουν και προβάλουν κάθε μας ενέργεια κ. Ιωάννη Αικατερίνη με το Blog και σελίδα «perahora.gr», τον κ. Δενδρινό εκδότη του περιοδικού «Εικόνα της περιοχής μου» και τον κ. Αθανάσιο Πρωτοπαππά για το τεράστιο αρχείο φωτογραφικού και ηχητικού αρχείου το οποίο κατέχει και εμπλουτίζει με την απαθανάτιση κάθε μας κίνησης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αίτημα διαπλάτυνσης της Εκκλησιαστικού Λυκείου στο Λουτράκι.

Ενίσχυση των μέτρων πυροπροστασίας στο Φλοίσβο Λουτρακίου

Μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια φθάνει στο τέλος της