“Ζητώ το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σεισμού στην Κορινθία

Ερώτηση προς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, ζητώντας να ενημερωθεί για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση σεισμού στην Κορινθία. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Οι καταστροφικοί σεισμοί που έπληξαν πρόσφατα την Κεφαλονιά ανέδειξαν την ανάγκη ύπαρξης μηχανισμών, οι οποίοι θα διασφαλίζουν την αντισεισμική προετοιμασία, αλλά και την άμεση και καίρια αντίδραση της πολιτείας σε περίπτωση σεισμού. Είναι γνωστό ότι η χώρα μας, και ιδιαίτερα η Κορινθία, έχει την ατυχία να βρίσκεται σε έναν έντονα σεισμογόνο χώρο. Όσο και αν μας τρομάζει, δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε μπροστά στο ενδεχόμενο ενός σεισμού στο Νομό μας. Αν, ο μη γένοιτο, συμβεί κάτι τέτοιο, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι, διότι η σωστή προετοιμασία σώζει περιουσίες, αλλά κυρίως σώζει ζωές.
Βεβαίως η σεισμικότητα της χώρας μας έχει υποχρεώσει διαχρονικά την πολιτεία να θεσπίζει αυστηρούς κανονισμούς θωράκισης των κτιρίων. Η ευλαβική τήρηση αυτών των προδιαγραφών είναι ζωτικής σημασίας, όπως εξίσου σημαντική είναι η ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών για τη σωστή συμπεριφορά σε περίπτωση σεισμού. Πλην όμως η πρόληψη είναι το ένα μόνο σκέλος. Το άλλο σκέλος αφορά την ετοιμότητα της πολιτείας αφού έχει εκδηλωθεί το φαινόμενο.
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είναι υπεύθυνο για την σωστή ανταπόκριση των κρατικών μηχανισμών. Είναι πολύ σημαντικό η πολιτεία να είναι προετοιμασμένη ώστε να ανταποκριθεί άμεσα στις ανάγκες του πληθυσμού που έχει πληγεί. Πρέπει να υπάρχουν επίκαιρα σχέδια εκκένωσης, οργανωμένοι χώροι υποδοχής, οδηγίες μετακίνησης. Και βεβαίως, πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την μακροχρόνια στέγαση και την οικονομική στήριξη των πληγέντων, καθώς και για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανοικοδόμηση ιδιωτικών κτιρίων και δημοσίων υποδομών.
Για όλα αυτά η πολιτεία οφείλει να τηρεί ένα σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, για το οποίο ζήτησα να ενημερωθώ συγκεκριμένα αναφορικά με την Κορινθία. Πριν από μερικά χρόνια, οι ανυπόστατες φήμες περί επερχόμενου σεισμού είχαν προκαλέσει αμηχανία στην πολιτεία και πανικό στους πολίτες. Αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί. Ο μόνος τρόπος να είναι ήσυχοι οι πολίτες, είναι να γνωρίζουν ότι το κράτος είναι έτοιμο να κάνει σωστά το χρέος του όταν παραστεί ανάγκη, και να γνωρίζουν τι δικαιούνται και πώς θα τους προστατεύσει η πολιτεία απέναντι σε ένα τέτοιο απευκταίο ενδεχόμενο.  
Για αυτό το σχέδιο ζήτησα να ενημερωθώ από το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να το μεταφέρω στους συμπολίτες μου και η Κορινθία να αισθάνεται και να είναι ασφαλέστερη. Είναι αυτονόητο ότι κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τη δύναμη της φύσης. Μπορούμε όμως να σώσουμε ζωές και περιουσίες, λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα για τη θωράκιση των κτιρίων και την ενημέρωση των πολιτών, αλλά και μέτρα άμεσης ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.»


Πηγή: http://korinthostv.blogspot.com/2014/02/blog-post_533.html#ixzz2sZP9NfmB

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αίτημα διαπλάτυνσης της Εκκλησιαστικού Λυκείου στο Λουτράκι.

Ενίσχυση των μέτρων πυροπροστασίας στο Φλοίσβο Λουτρακίου

Μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια φθάνει στο τέλος της