«Εφυγε» ο Μπάρμπα – Πάνος του θεάτρου του κινηματογράφου και της τηλεόρασης…

«Εφυγε» ο Μπάρμπα – Πάνος του θεάτρου του κινηματογράφου και της τηλεόρασης…

panos-kontelis
ΨΗΦΙΣΜΑ
 Αγαπητοί συγχωριανοί, συμπατριώτες και φίλοι της Λέσβου, του θεάτρου και του κινηματογράφου.
Δυστυχώς σήμερα το ξημέρωμα, χάσαμε τον μπάρμπα Πάνο, όλων των Μεσοτοπιτών, τον Πάνο Κοντέλλη….
Θα τον αποχαιρετήσουμε απ” αυτόν τον κόσμο το μικρό, με το στερνό αντίο, σήμερα Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014, στις 17:00 στο νεκροταφείο Νέας Σμύρνης…
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΝΟΥ ΚΟΝΤΕΛΛΗ
Ο Πάνος Ι. Κοντέλλης γεννήθηκε στο Μεσότοπο Λέσβου (1924). Ο πατέρας, πρόσφυγας απ” τ” Αϊβαλί, η μητέρα, Μεσοτοπίτισσα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και χρημάτισε υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ασχολήθηκε με το κινηματογραφικό σενάριο, το θέατρο, τη λαογραφία και του απονεμήθηκαν σημαντικές τιμές διακρίσεις. Το έργο του Καημοί του Κάμπου, πήρε το πρώτο βραβείο Καλοκαιρινού Διαγωνισμού 1957. Το πρώτο του κινηματογραφικό σενάριο το έγραψε το 1960 για την ταινία του Τζανή Αλιφέρη, Χίλιες Παρά Μία Νύχτες. Έχει γράψει 40 σενάρια και έχει κερδίσει το βραβείο σεναρίου στο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τις ταινίες Διωγμός (1964) και Ο 13ος (1967).
Η δουλειά του στην τηλεόραση
Εξίσου επιτυχημένη ήταν και η πορεία του στην τηλεόραση. Οι σειρές που έγραψε από το 1972 ως το 1992 γνώρισαν μεγάλες ακροαματικότητες και τον ανέδειξαν σαν έναν από τους καλύτερους Έλληνες σεναριογράφους.
 Οι σειρές αυτές ήταν:
- “Στα δίχτυα της αράχνης”, ΕΙΡΤ, 1972
- “Στα δίχτυα του τρόμου”, ΕΙΡΤ, 1973
- “Το Ταξίδι”, ΥΕΝΕΔ, 1976
- “Το ουράνιο τόξο”, ΕΡΤ1,1983
- “Το μινόρε μιας καρδιάς”, ΕΤ2, 1992.
Είχε  εκδώσει:
«Στο βωμό της ελευθερίας» (μονόπρακτο) 1957, «Παντρουλουγήματα» (ηθογραφική κωμωδία) 1980 γραμμένο στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα, παίχτηκε το 1980 στην Αθήνα και στο Μεσότοπο απ” τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου Μεσοτοπιτών. «Ο κόσμος ο μικρός» (ιστορικά – λαογραφικά) Α 1985 «Ο κόσμος ο μικρός» (λαογραφικά – ηθογραφικά) Β 1989 (Έπαινος Ακαδημίας Αθηνών) «Ζωγραφιές του παλιού καιρού» (μνήμες) 1998 και το τελευταίο του δημιούργημα και πνευματικό πόνημα – αναδρομή ζωής «Εύθυμα και σοβαρά από το Χτες» (χρονικό) 2014.
Επίσης πολλά δημοσιεύματα στον Λεσβιακό και Μεσοτοπίτικο Τύπο.
Έχουν ανέβει:
Απ” τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου Μεσοτοπιτών, στην Αθήνα, στον Μεσότοπο και στη Μυτιλήνη: «Μπισμπίλια» (ηθογραφική κωμωδία) τοπικό γλωσσικό ιδίωμα 1983, «Αγριάγκαθους» (ηθογραφική κωμωδία) τοπικό γλωσσικό ιδίωμα 1987, «Μαρουδίτσα» (παραμυθόδραμα) 1987, «Ξιγ(ι)τιμέν(ι)» (Ξενιτεμένοι) (ηθογραφική κωμωδία) τοπικό γλωσσικό ιδίωμα 1987 και «Ανιτς’νάδις» (βλαστάρια) 2004.
_______________________________________________________________
Mπαρμπα-Πάνο σ” ευχαριστούμε…
 Θερμά συλλυπητήρια στην αγαπημένη του κυρα-Χριστίνα και στα παιδιά του Μάριο και Λουκά…
Ήταν ένας απλός και εξαιρετικά δημιουργικός άνθρωπος. Πρόσφερε πολλά στον ελληνικό κινηματογράφο,γράφοντας σενάρια. Πρόσφερε πολλά στον Σύλλογο Μεσοτοπιτών Λέσβου η «Αναγέννηση», στο χωριό του το Μεσότοπο και στον λεσβιακό λαϊκό πολιτισμό. Λαογράφος ερευνητής και συγγραφέας κατέγραψε σημαντικό μέρος της προφορικής παράδοσης του χωριού του και έγραψε το μνημειώδες δίτομο ιστορικό-λαογραφικό βιβλίο του Μεσοτόπου:»Ο κόσμος ο μικρός…»(Έκδοση Συλλόγου Μεσοτοπιτών) Έγραψε και σκηνοθέτησε ηθογραφίες γραμμένες στην ντοπιολαλιά, που ανέβασε Η θεατρική ομάδα του Συλλόγου σε Αθήνα, Μεσότοπο, Μυτιλήνη… Έγραψε πάμπολλα άρθρα στην εφημερίδα»Μεσοτοπίτικα Νέα» και στο περιοδικό του Συλλόγου…Μας χάρισε την συντροφιά του, το λόγο του, τις εμπειρίες του, που γλύκαναν τη ζωή μας. Έμαθε τα παιδιά μας να αγαπούν τις ρίζες τους….
Μπαρμπα-Πάνο σ” ευχαριστούμε για την απλοχεριά σου. Ξέρουμε ότι φεύγεις ευτυχισμένος και πλήρης… Έσπειρες την αγάπη, και θέρισες και γεύτηκες τους καρπούς της. Καλό σου ταξίδι…
______________________________________________________________________________
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΣΑ
Ο     Πρόεδρος                                          Ο   Γεν. Γραμματέας
Χριστόδουλος Τσακιρέλλης                Εμμανουήλ Παπουτσής

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αίτημα διαπλάτυνσης της Εκκλησιαστικού Λυκείου στο Λουτράκι.

Ενίσχυση των μέτρων πυροπροστασίας στο Φλοίσβο Λουτρακίου

Η όμορφη πλατεία μας γίνεται ομορφότερη