Κομποστ, η τροφή του κήπου μας.


Με την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση μειώνονται σημαντικά  τα απορρίμματα που καταλήγουν στις χωματερές.


Όλοι μας θα έχουμε δει πολλές φορές στους δημοτικούς κάδους απορριμάτων σωρούς από υπολείμματα καθαρισμού ή κλαδέματος κήπων να καταλαμβάνουν  το μεγαλύτερο μέρος από αυτό των σκουπιδιών.
Πόση οικολογική τροφή για τα φυτά μας πεταμένη στα σκουπίδια.

Αυτός ο κάδος θα ήταν άδειος αν στηρίζαμε την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.


Οικολογικά γευστικά μαρουλάκια με κομπόστ.
Ένας απλός τρόπος δημιουργίας κομπόστ για τον κήπο μας.
Αυτό όλο το πράσινο υλικό θα μπορούσαμε με πολύ απλές διαδικασίες και χωρίς κόστος να το μετατρέψουμε σε ένα πολύ καλό οικολογικό λίπασμα για τα δέντρα , τα φυτά μας και το λαχανόκηπο μας.
Η διαδικασία αυτή της αποσύνθεσης των οργανικών  υλικών και η φυσική ανακύκλωση τους δημιουργεί μια μάζα που μοιάζει με χώμα , πολύ θρεπτική για τα φυτά μας, είναι το κομπόστ.
Μπαίνοντας σε αυτήν την απλή και εύκολη διαδικασία , καταργούμε τα χημικά λιπάσματα , κερδίζοντας υγεία και χρήματα αφ ενός και από την άλλη συμβάλουμε σημαντικά στη μείωση του όγκου των απορριμάτων που καταλήγουν στις χωματερές με ότι αυτό συνεπάγεται.
Τα οικολογικά λαχανικά μας με το κομπόστ που φτιάξαμε.
Το Δ.Σ. του Φλοίσβου που εμπράκτως στηρίζει κάθε περιβαλλοντική δράση,αποφάσισε να διοργανώσει την άνοιξη μια ενημερωτική ημερίδα στην Πλατεία του οικισμού με θέμα την κομποστοποίηση και τα οφέλη από αυτήν , προκειμένου να ευαισθησιοποιήσουμε τα μέλη μας και όχι μόνο σε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα .
Σε επικοινωνία με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου μας το Σωτήρη Πέρα διαπιστώσαμε ότι υπάρχει από μεριάς του μεγάλο ενδιαφέρον και ευαισθησία σε θέματα περιβάλλοντος και ότι η προώθηση της κομποστοποίησης είναι στις άμεσες προτεραιότητες και ήδη στον προϋπολογισμό του 2015 υπάρχει ποσό για αγορά κάδων που θα διατεθούν στους δημότες που διαθέτουν κατάλληλους χώρους .Μου ανέφερε επίσης ότι υπάρχει και σκέψη να τοποθετηθούν κάποιοι κάδοι απλής κατασκευής κοντά στους μεγάλους δημοτικούς κάδους που οι πολίτες θα εναποθέτουν τα υλικά κομποστοποίησης. Βέβαια αυτό χρειάζεται κάποια επίβλεψη για να λειτουργήσει, γιατί αν κρίνουμε από τα ανακυκλώσιμα υλικά που πετιούνται στους κάδους απορριμάτων, καταλαβαίνουμε ότι βρισκόμαστε μακριά από τέτοιες καινοτόμες διαδικασίες.
Εμείς πάντως θα φτιάξουμε ένα απλό κάδο κομποστοποίησης και στην πλατεία του οικισμού μας για να γίνει μια αρχή σε δημόσιο χώρο,με την ελπίδα η προσπάθεια αυτή η τόσο σημαντική να εξαπλωθεί και να καλύψει κάθε γωνιά του Δήμου μας προς όφελος δικό μας και του περιβάλλοντος.

Κώστας Μεταξάς.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αίτημα διαπλάτυνσης της Εκκλησιαστικού Λυκείου στο Λουτράκι.

Ενίσχυση των μέτρων πυροπροστασίας στο Φλοίσβο Λουτρακίου

Η όμορφη πλατεία μας γίνεται ομορφότερη