Ξενάγηση-Συναυλία στη Ρωμαϊκή Έπαυλη Λουτρακίου

Από τη συναυλία στη Ρωμαϊκή Έπαυλη
Κώστας Μεταξάς-Πρόεδρος του Φλοίσβου

Νίκος Σουκαράς Διευθυντής Μαδριγαλείου Μουσικής Σχολής Κορίνθου

Γιώργος Μπεχλιβάνογλου - Διευθυντής ορχήστρας
Ζωή Ασλαματζίδου , Αρχαιολόγος 

Ξενάγηση στη Ρωμαϊκή Έπαυλη 

Ξενάγηση από την κ.Ζωή Ασλαματζίδου









Πολύ μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Εξωραϊστικός-Εκπολιτιστικός Σύλλογος του Φλοίσβου Λουτρακίου στη Ρωμαϊκή Έπαυλη Λουτρακίου το Σάββατο 16 Ιουλίου 2016.
Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας .
Ο Πρόεδρος του Φλοίσβου Κώστας Μεταξάς αναφέρθηκε στην εκδήλωση και στις προσπάθειες που κάνουν για την ανάδειξη και αξιοποίηση των μνημείων της περιοχής .
"Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντα μας εδώ στον μικρό αλλά πανέμορφο οικισμό του Φλοίσβου βάλαμε δυο στόχους , η προστασία του περιβάλλοντος ο πρώτος και η προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς ο δεύτερος.
Στην προστασία του περιβάλλοντος γίνανε πολλά ,πάρα πολλά και η ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης εδώ στον οικισμό είναι κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.
Πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά εδώ στην περιοχή μας , εδώ δίπλα μας είναι αυτός εδώ ο χώρος με  ιστορία αιώνων , ο χώρος που λεηλατήθηκε που κακοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό, ο χώρος με τα περίφημα λουτρά του , ο χώρος που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον του Λουτρακίου.Η κακοποίηση αυτή σταμάτησε από τότε που έγιναν τα πρώτα σπίτια εδώ, που δημιουργήθηκε ο οικισμός του Φλοίσβου.
Αυτόν εδώ το χώρο και την ιστορία του ήρθαμε εδώ σήμερα να γνωρίσουμε και να τιμήσουμε και αυτός είναι ο λόγος που αποφασίσαμε να διοργανώσουμε αυτήν την όμορφη και σεμνή γιορτή που σκοπό έχει να βοηθήσει την προσπάθεια που κάνουμε για την αναγνώριση και αξιοποίηση των μνημείων της περιοχής μας.
Όραμα μας ένα Ανοικτό Αρχαιολογικό Πάρκο στο χώρο αυτόν της Ρωμαϊκής Έπαυλης σε συνδυασμό και με την αξιοποίηση των γερμανικών καταφυγίων που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από εδώ, όπου θα μπορούσε να λειτουργεί μόνιμη έκθεση φωτογραφικού υλικού , προβολές ακόμη και ιστορικό μουσείο από την περίοδο της κατοχής και της αντίστασης με υλικό της εποχής εκείνης.
Σήμερα που πολλά πράγματα αλλάζουν , αλλοιώνονται και αποκτούν διαφορετική σημασία, ας κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια να διατηρήσουμε ζωντανά κάποια κομμάτια της ιστορίας μας για να τα γνωρίσουν και οι επόμενες γενιές.
Ύστερα από τις δικές μας προσπάθειες προβολής , τα καταφύγια βρέθηκαν στο κέντρο ενδιαφέροντος και πολλές οργανωμένες επισκέψεις πραγματοποιούνται σε αυτά.
Έχουμε τη χαρά να βρίσκεται σήμερα εδώ ο φίλος Παναγιώτης Δευτεραίος, από την Αστική Σπηλαιολογία ο οποίος στηρίζει την προσπάθεια αξιοποίησης των καταφυγίων που κάνουμε και έχει οργανώσει πολλές επισκέψεις σε αυτά και έχει κάνει και τη σχετική μελέτη για την αξιοποίηση των
Όσο αφορά τον χώρο αυτόν που βρισκόμαστε , από την πρώτη στιγμή που ξανάρχισαν οι ανασκαφές βρεθήκαμε δίπλα βοηθώντας με κάθε τρόπο, προκειμένου κάποια στιγμή να ολοκληρωθεί η ανασκαφή και να προχωρήσει η αξιοποίηση του χώρου με την εξεύρεση των απαιτούμενων κονδυλίων,προς όφελος της περιοχής και του δήμου μας γενικότερα.
Μέχρις να γίνουν όλα αυτά καλό θα ήταν κάποια ευαίσθητα τμήματα των ευρημάτων όπως αυτά εδώ τα υπόκαυστρα και τα λουτρά να μπορούσαν να συντηρηθούν και να προστατευθούν, διαφορετικά θα καταστραφούν.

Με την εκδήλωση αυτή δώσαμε την ευκαιρία ,σε όλους εσάς, πολλοί έρχεστε για πρώτη φορά εδώ,να επισκεφθείτε το σπουδαίο αυτό μνημείο  με τα περίτεχνα λουτρά και δώματα, να ξεναγηθείτε από την υπεύθυνη της ανασκαφής αρχαιολόγο κ.Ζωή Ασλαματζίδου  και να ενημερωθείτε  σχετικά με την προσπάθεια πλήρους αποκάλυψης του σπουδαίου αυτού οικοδομήματος που έχει ξαναρχίσει τα τελευταία χρόνια.

 Η όμορφη αυτή βραδιά θα κλείσει με τη συναυλία από τους μαθητές της Μαδριγαλείου Μουσικής Σχολής Κορίνθου,αφιερωμένη στον αλησμόνητο Μάνο Χατζηδάκη.
Την ορχήστρα θα διευθύνει ο καθηγητής κιθάρας το εκλεκτό μέλος του Συλλόγου μας ο Γιώργος Μπεχλιβάνογλου που οργανώνει με μεγάλη επιτυχία και το Φεστιβάλ Κιθάρας Λουτρακίου.

Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Λουτρακίου Περαχώρας Αγ.Θεοδώρων και ιδιαίτερα τους Αντιδημάρχους Πολιτισμού Τάσο Σακελαρίου,Καθαριότητας Σωτήρη Πέρρα που στήριξαν έμπρακτα την πρώτη μας προσπάθεια αυτή.
Επίσης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας και ιδιαίτερα την υπεύθυνη Αρχαιολόγο της περιοχής μας την κ.Γιώτα Κασίμη για την παραχώρηση του χώρου, την κ.Ζωή Ασλαματζίδου για τη ξενάγηση ,τους Αρχαιοφύλακες, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας κ.Σωτήρη Πρωτοπαππά ,τον Παναγιώτη Παπά και τους οικιστές μας που βοήθησαν και στην οργάνωση της γιορτής αυτής.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Νίκο Σουκαρά διευθυντή της Μαδριγαλείου Σχολής , τον καθηγητή κιθάρας Γιώργο Μπεχλιβάνογλου και τους μαθητές που θα μας ταξιδεύσουν με τα όμορφα μουσικά κομμάτια.
Με την ευκαιρία της αποψινής μας συνάντησης εδώ θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στις 20 Αυγούστου θα γίνει η πολύ επιτυχημένη καθιερωμένη γιορτή μας στην πλατεία του οικισμού μας και είναι χαρά μας να σας δούμε και εκεί."

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Πολιτευτής Γιώργος Πετρίτσης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Τάσος Σακελαρίου, ο Τοπικός Σύμβουλος Στάθης Συλαϊδής, ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Γιωτάκης,οι φίλοι Πρόεδροι  Κωνσταντίνα Ράπτη , Παναγιώτης Θώδης, Πέτρος Παινέσης , Κώστας Καπέλος και πλήθος κόσμου.
Ο πολύ δυνατός αέρας δημιούργησε πρόβλημα στη λήψη βίντεο και  βάλαμε κάτι παρόμοιο από το αρχείο μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αίτημα διαπλάτυνσης της Εκκλησιαστικού Λυκείου στο Λουτράκι.

Ενίσχυση των μέτρων πυροπροστασίας στο Φλοίσβο Λουτρακίου

Η όμορφη πλατεία μας γίνεται ομορφότερη