Το φιλόζωο πρόσωπο του Δήμου μας και τα πρόστιμα για περιττώματα ή κακοποίηση ζώων που θα εισπράττει η Δημ. Αστυνομία

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ»
Ο Δήμος μας, ως τέως Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας ήδη από τον Ιούλιο του 2007, υλοποιούσεΠρόγραμμα προστασίας της δημόσιας υγείας από την μετάδοση ζωοανθρωπονόσων λόγω της κυκλοφορίας αδέσποτων ζώων στην περιοχή μας.
Στα πλαίσια του Προγράμματος είχε υπογράψει Προγραμματική Σύμβαση συνεργασίας με τον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθηνών-Πειραιά και το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων, για την παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών σε αδέσποτα ζώα, σύμφωνα με τις τότε ισχύουσες διατάξεις.
Μετά την σύσταση του νέου Καλλικρατικού Δήμου Λουτρακίου-Αγ. Θεοδώρων, υπογράφηκε νέα Προγραμματική Σύμβαση, με έναρξη ισχύος τον Ιούλιο του 2011, για την παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών, βάσει των διατάξεων του Ν. 3170/2003 και του νέου ισχύοντος Ν. 4039/2012.
Στις κτηνιατρικές υπηρεσίες περιλαμβάνεται η καταγραφή, η ηλεκτρονική σήμανση, η εξέταση, η στείρωση, ο εμβολιασμός για ζωοανθρωπονόσους, συμπεριλαμβανομένης της λύσσας και η αποπαρασίτωση των αδέσποτων ζώων που περισυνελλέγονται από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας (Λουτράκι, Άγ. Θεόδωροι, Καλαμάκι, Ίσθμια, Κυρά-Βρύση, Περαχώρα, Λ. Βουλιαγμένη, «Άσπρα Χώματα», «Νεράϊδα» κλπ).
Έχουμε συστήσει δύο (2) Ομάδες Περισυλλογής, Λουτρακίου και Αγ. Θεοδώρων, στις οποίες συμμετέχουν αδειοδοτημένο κατάλληλα εκπαιδευμένο άτομο και εθελοντές φιλόζωοι.
Έχουν καθοριστεί δύο (2) ημέρες περισυλλογής τον μήνα, μία (1) για την Δημοτική Ενότητα Λουτρακίου (Λουτράκι, Περαχώρα, Ίσθμια, Καλαμάκι, Κυρά Βρύση, Πίσσια, Σχοίνος) και μία (1) για την Δημοτική Ενότητα των Αγ. Θεοδώρων.
Παράλληλα είμαστε σε συνεργασία με τα δύο (2) τοπικά Φιλοζωϊκά Σωματεία, «Φίλοι των ζώων» Αγ. Θεοδώρων και το νέο συσταθέν Φιλοζωϊκό Σωματείο «Αδέσποτη πνοή» Λουτρακίου, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά κάθε πρόβλημα που τυχόν παρουσιαστεί στη διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων που κυκλοφορούν στην περιοχή μας.
Από τον Ιούλιο του 2007 έως και σήμερα έχουν περισυλλεγεί, καταγραφεί, σημανθεί και παρασχεθεί κτηνιατρικές υπηρεσίες στείρωσης, εμβολιασμού, και αποπαρασίτωσης σε 416αδέσποτα ζώα, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουνεπανατοποθετηθεί, υγιή, στο οικείο τους φυσικό περιβάλλον, όπου κάτοικοι φιλόζωοι, αλλά και τα φιλοζωϊκά Σωματεία ασχολούνται με την φροντίδα τους, ενώ κάποια έχουν υϊοθετηθεί.
Το κόστος των παρεχομένων υπηρεσιών προέρχεται εξ΄ολοκλήρου από πόρους του Δήμου, χωρίς καμία επιχορήγηση.
Το Πρόγραμμα παρακολουθεί πενταμελής Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν Κτηνίατροι του Κτηνιατρικού Κέντρου και εκπρόσωποι του Δήμου, των τοπικών φιλοζωϊκών Σωματείων και του Κυνηγετικού Συλλόγου Λουτρακίου, ως ο Ν. 4039/2012 ορίζει.
Στόχος και σκοπός των προσπαθειών του Δήμου μας είναι κατά πρώτο λόγο η προστασία της υγείας των κατοίκων και παραθεριστών, μέσω της εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 4039/2012, για την κυκλοφορία αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Ταυτόχρονα όμως γνωρίζουμε ότι τα ζώα είναι φίλοι του ανθρώπου.
Ας τα σεβαστούμε !
Αν δεν έχετε ήδη σκύλο και θέλετε να αποκτήσετε, σκεφτείτε ότι μεγαλύτερη ανάγκη για μια οικογένεια έχει ένας σκύλος αδέσποτος, τον οποίον μπορείτε να υϊοθετήσετε, με μια απλή Δήλωση Υϊοθεσίας στον Δήμο.
Ένας σκύλος έχει ανάγκη από φαγητό, νερό, στέγη για να κοιμηθεί, τον κτηνίατρό του, πολλή παρέα με την οικογένεια και χρόνο να ασχοληθείτε μαζί του.
Εμβολιάζετε τον σκύλο σας και ελέγχετε την υγεία του με επισκέψεις στον κτηνίατρό του, για να είναι και αυτός υγιής, αλλά και να προφυλάξετε τους ανθρώπους γύρω του από τη μετάδοση ζωοανθρωπονόσων.
Ο σκύλος σας θα αποτελεί μέλος της οικογένειάς σας και δεν θα είναι απλά φιλοξενούμενός σας, ώστε όταν τον βαρεθείτε να τον εγκαταλείψετε στον δρόμο.

Θα εγκαταλείπατε ποτέ έναν φίλο σας στον δρόμο; Τον σκύλο σας γιατί;

Πρέπει να γνωρίζετε ότι θα είστε υπεύθυνοι απέναντί του για τουλάχιστον
10-12 χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση γνώμονας της συμπεριφοράς όλων μας πρέπει να είναι η αγάπη και ο σεβασμός των συνανθρώπων μας και των τετράποδων φίλων μας!

Μόνο έτσι μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά άνθρωποι και ζώα!

Γραφείο Περιβάλλοντος
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ
Α) ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ, ΚΑΤΟΧΩΝ, ΣΥΝΟΔΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ Ν. 4039/2012 (ΦΕΚ15/Α/2-2-2012
Ο ιδιοκτήτης, ο κάτοχος, ο φύλακας ή ο συνοδός ζώου ή ζώων συντροφιάς ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ :
1. Να μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή του ζώου και για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας
2.Να μεριμνά για την κτηνιατρική εξέταση του ζώου
3.Να τηρεί τους κανόνες ευζωϊας του ζώου
4.Να μην εγκαταλείπει το ζώο του
5. Να μεριμνά για τον άμεση καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου, εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας
6.Να μεριμνά για τη στείρωσή του, εφόσον δεν επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορεί να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες
7.Να μεριμνά ο περίπατος του σκύλου να γίνεται πάντα με συνοδό
8. Να μεριμνά ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
Β) ΕΠΙΒΑΛΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 21 ΤΟΥ Ν. 4039/2012 (ΦΕΚ15/Α/2-2-2012)
1. Παράλειψη σήμανσης και καταγραφής του ζώου συντροφιάς: 300 €
2.Παράλειψη κτηνιατρικής εξέτασης του ζώου 300 €
3.Εγκατάλειψη του ζώου300 €
4.Παράλειψη άμεσου καθαρισμού του περιβάλλοντος από τα
περιττώματα του ζώου: 100 €
5. Παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωϊας, υγειονομικών και
Αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας για τα ζώα
συντροφιάς σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα : 300 € ανά ζώο
6. Διατήρηση ζώου σε κοινόχρηστο χώρο ή σε κήπο
Πολυκατοικίας : 300 € ανά ζώο
7.Παράλειψη τήρησης κανόνων για τον ασφαλή περίπατο
του σκύλου: 300 €
8.Κακοποίηση, βασανισμός, κακή ή βάναυση μεταχείριση ζώου30.000 € ανά
ζώο & περιστατικό
9. Εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου μετά από τροχαίο 300 €
10. Διατήρηση ζώου σε τσίρκο 20.000 € ανά
ζώο
11. Εκτροφή, εκπαίδευση και χρησιμοποίηση ζώου
σε οποιοδήποτε είδος μονομαχίας 10.000 € ανά
ζώο
12.Εκτροφή, αναπαραγωγή ή πώληση ζώων συντροφιάς
για εμπορικούς σκοπούς χωρίς άδεια 3.000 €
Γ) ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ : ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αίτημα διαπλάτυνσης της Εκκλησιαστικού Λυκείου στο Λουτράκι.

Ενίσχυση των μέτρων πυροπροστασίας στο Φλοίσβο Λουτρακίου

Η όμορφη πλατεία μας γίνεται ομορφότερη