Ρωμαϊκή Έπαυλη Κατουνίστρας 2013


Έπειτα από επίπονες και επίμονες προσπάθειες της επίτιμης Διευθύντριας Αρχαιολογίας του ΥΠΠΟ κυρίας Ζωής Ασλαματζίδου , κατορθώθηκε και εφέτος να συνεχισθεί η ανασκαφική έρευνα στην Ρωμαϊκή Έπαυλη της Κατουνίστρας Λουτρακίου.

Ήδη από την Δευτέρα 16/09/2013 ξεκίνησε η ανασκαφή με πολύ μεγάλες δυσκολίες. Ο Δήμος Λουτρακίου Περαχώρας Αγ. Θεοδώρων δεν έχει φέτος την δυνατότητα να παραχωρήσει εργατικό προσωπικό, παρά το  ενδιαφέρον του Δημάρχου Κώστα  Λογοθέτη καθώς και του Αντιδημάρχου Θανάση  Μουζάκη που διαθέτει και πάλι τα σκαπτικά μηχανήματα.

Όλο το βάρος της ανασκαφής έχει επωμισθεί η Ένωση Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας η οποία συμμετέχει με εξαμελή εθελοντική ομάδα, αποτελούμενη από τους  Παναγιώτη Παππά,  Κοσμά Θεμέλιο,  Χρήστο Καλογήρου,  Δημήτριο Πάνο,  Γεώργιο Μαρίνη και   Σωτήρη Πρωτοπαππά.
Ουσιαστική είναι και η συμμετοχή στην όλη προσπάθεια, όπως και πέρυσι, του Εξωραϊστικού - Εκπολιτιστικού Συλλόγου του Φλοίσβου Λουτρακίου   με τον Πρόεδρό του Kώστα Μεταξά και το μέλος  Νίκο Καρά. Εδώ πρέπει να αναφερθεί το έμπρακτο ενδιαφέρον και του  Σπύρου Καραβούλη.

Υπεύθυνη της όλης ανασκαφικής έρευνας είναι η κ. Ζωή Ασλαματζίδου η οποία καταγράφει και μελετά όλα τα στοιχεία της ανασκαφής από το 1996 μέχρι σήμερα. Συμμετέχει ενεργά στην έρευνα ο αρχαιολόγος  Κων/νος Τζιαμπάσης ο οποίος εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης της Ιταλίας καθώς και ο  Σωτήρης Ραπτόπουλος αναπληρωτής Προϊστάμενος του Ινστιτούτου Αρχαιολογικών Πελοποννησιακών Σπουδών Τρίπολης.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα που έρχονται στο φως και κατά τη φετινή ανασκαφή επιβεβαιώνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η περιοχή του Λουτρακίου (Αρχαίαι Θέρμαι) ήταν το κέντρο Λουτροθεραπείας και στην Αρχαιότητα.

 Πιστεύουμε ότι  είναι ανάγκη ,να επιδειχθεί σοβαρό ενδιαφέρον τόσο από το Δήμο Λουτρακίου Περαχώρας  Αγ.Θεοδώρων όσο και από όλους τους τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να εξευρεθούν τα απαραίτητα μέσα (οικονομικοί πόροι και εθελοντικό προσωπικό) για την συνέχιση και την ολοκλήρωση της  ανασκαφικής αυτής προσπάθειας. 

Φλοίσβος - Λουτράκι





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αίτημα διαπλάτυνσης της Εκκλησιαστικού Λυκείου στο Λουτράκι.

Ενίσχυση των μέτρων πυροπροστασίας στο Φλοίσβο Λουτρακίου

Η όμορφη πλατεία μας γίνεται ομορφότερη