υρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κορινθία

Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κορινθία


Η ΛΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενός θεσμού που συντονίζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, εμπλέκει 50 χώρες, και έχει ως στόχο την ανάδειξη στοιχείων της κοινής ευρωπαϊκής κληρονομιάς. Ο φετινός εορτασμός φέρει το γενικό τίτλο «Τα πρόσωπα του Χρόνου» και θα λάβει χώρα από τις 26 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2014.
Στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η ΛΖ’ ΕΠΚΑ Κορινθίαςδιοργανώνει σειρά εκδηλώσεων στην Αρχαία Κόρινθο και την Αρχαία Νεμέα, τόσο για το νεανικό όσο και για το ενήλικο κοινό.
Παράλληλα, το Σάββατο και την Κυριακή, τα Μουσεία και οι οργανωμένοι Αρχαιολογικοί Χώροι στην Αρχαία Κόρινθο, Αρχαία Νεμέα, Ισθμία και Αρχαία Σικυώνα θα είναι ανοιχτοί για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο.
Αναλυτικότερα, όσον αφορά τις εκδηλώσεις:

ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου συμμετέχουν στον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με μία σειρά δράσεων που απευθύνονται σε μαθητές αλλά και ενήλικο κοινό, υπό το γενικό τίτλο:
“Σεπτεμβριανές μεταμορφώσεις θεών, ηρώων και ανθρώπων
στα ερείπια μίας ρωμαϊκής πόλης”
Ειδικότερα:
  1. την Παρασκευή 26/9 (9:00-14:00)προγραμματίζεται η εκπαιδευτική δράση «Παπουτσήδες και βασιλιάδες στα ερείπια μίας ρωμαϊκής πόλης», που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο και τον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Κορίνθου για μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Κορίνθου. Η δράση περιλαμβάνει αφήγηση λατινικού κειμένου, παιχνίδι ρόλων και παιχνίδι εξερεύνησης στις ρωμαϊκές αρχαιότητες και θα υλοποιηθεί από τον αρχαιολόγο, Σωκράτη Κουρσούμη και την αρχαιολόγο-μουσειολόγο, Αμαλία Τσιτούρη, με τη συνδρομή επιστημονικού και φυλακτικού προσωπικού του Μουσείου και των φιλολόγων του 2ου ΓΕΛ Κορίνθου, Σταυρούλας Μαρινού και Σοφίας Σκάζα.

  1. την Παρασκευή 26/9 (9:00-14:00)επίσης προγραμματίζεται το ελεύθερο μουσικό δρώμενο «Όταν οι νότες ανακατεύονται με τα αγάλματα», που θα πραγματοποιηθεί στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου από τις μουσικούς του Κέντρου Πολιτισμού, Αθλητισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Κορινθίων, Γλυκερία Μωραϊτάκη και Νίκη Μπογιαντζόγλου (σαξόφωνα).

  1. το Σάββατο 29/9, θα φιλοξενηθεί στον Αρχαιολογικό Χώρο Αρχαίας Κορίνθου δρώμενο με τίτλο“Locus est…” (ώρα έναρξης 17:00). Πρόκειται για δραματοποιημένη αφήγηση του ποιήματος «Ηχώ και Νάρκισσος», από τις «Μεταμορφώσεις» του Οβιδίου, στην οποία συμμετέχουν το φωνητικό σύνολο OPUS FEMINA του Κέντρου Πολιτισμού, Αθλητισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Κορινθίων, η ηθοποιός Αγγέλικα Σταυροπούλου και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ, Ανδρέας Ν. Μιχαλόπουλος.
Θα ακολουθήσει ξενάγηση του κοινού στις Ρωμαϊκές συλλογές του Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου από τον αρχαιολόγο, Σωκράτη Κουρσούμη και την αρχαιολόγο-μουσειολόγο, Αμαλία Τσιτούρη.


ΑΡΧΑΙΑ ΝΕΜΕΑ
Στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο Αρχαίας Νεμέας, καθώς και στις Αρχαίες Κλεωνές η ΛΖ΄ ΕΚΠΑ διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων με τίτλο:
» Νεμέα, ξετυλίγοντας το κουβάρι του χρόνου»
Ειδικότερα:
  1. Την Παρασκευή 26/9 (10:00 – 12:30) θα διεξαχθεί η εκπαιδευτική δραστηριότητα «Νεμέα, ξετυλίγοντας το κουβάρι του χρόνου» για τη σχολική ομάδα της Α΄ Γυμνασίου Νεμέας, με αφετηρία τις αίθουσες και τα ευρήματα του Μουσείου. Η δράση περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιού, εργαστήριο ζωγραφικής, διαδραστικό παιχνίδι.
Θα ακολουθήσει ξενάγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο Αρχαίας Νεμέας.
Στο επίκεντρο του έργου είναι ο διάλογος ανάμεσα στο Χρόνο και μια Αρχαιολόγο, τα δύο πρόσωπα του δρωμένου, που ξετυλίγουν την ιστορία της Νεμέας από την εποχή των Μύθων και του Ηρακλή ως σήμερα, με αφορμή ένα σφραγιδόλιθο που ανήκει στον ξακουστό θησαυρό των ΑηδονιώνΗ σφραγίδα ταξιδεύοντας στο χρόνο αλλάζει χέρια και μας ταξιδεύει σε διαφορετικές εποχές.


Κείμενα: Γιώτα Κασίμη, Μαρία Παπανικολάου ( *Εμπνευσμένο από το παραμύθι της Εύης Πίνη «Η σφραγίδα που έκανε φτερά !»)
Αφήγηση – Δραματοποίηση: Γιώτα Κασίμη, Μαρία Παπανικολάου
Σχεδιασμός προγράμματος: Μαρία Παπανικολάου
Κατασκευές: Χριστίνα Σερούκα

  1. Την Κυριακή 28/9 (9.30-14.00) θα πραγματοποιηθεί η δραστηριότητα «Αρχαίες Κλεωνές: ξετυλίγοντας το κουβάρι του χρόνου και των εποχών». Συμμετέχουμε στον τρύγο στην «αυλή» του Ναού του Ηρακλή. Η αλλαγή του χρόνου και των εποχών, γνωριμία με τον τρύγο και το οινοπέδιο της Νεμέας.
Απαιτείται προσυνεννόηση με το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου.
diogenis-press.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αίτημα διαπλάτυνσης της Εκκλησιαστικού Λυκείου στο Λουτράκι.

Ενίσχυση των μέτρων πυροπροστασίας στο Φλοίσβο Λουτρακίου

Η όμορφη πλατεία μας γίνεται ομορφότερη