Ομάδα Avaaz , συλλογικές δράσεις για έναν καλύτερο κόσμο.


Μετά την παγκόσμια δράση για το κλίμα – σημαντική πρόοδος από Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα!! 

Πρόοδος για την κλιματική αλλαγή
Μία απ’τις 2.600 δράσεις μας για το κλίμα!
Θέλαμε απεγνωσμένα να δούμε την Ευρώπη να δίνει το παγκόσμιο παράδειγμα σε μια πρόσφατη σύνοδο στις Βρυξέλλες, ξεκινώντας πρώτη με αποφασιστικές δεσμεύσεις για την προστασία του κλίματος. Γι’αυτό ένοιωσα απογοήτευση όταν κάποιοι που είναι μέσα στα πράγματα μου είπαν πως «δεν υπάρχει περίπτωση» η ΕΕ να πάει κόντρα στα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών πετρελαίου κι ορυκτών καυσίμων και να μειώσει τους ρύπους του διοξειδίου του άνθρακα κατά «τουλάχιστον» 40% μέχρι το 2030. Αλλά δεν το βάλαμε κάτω κι η Ευρώπη δεσμεύτηκε!

Δες πως πήγαμε απ΄το «δεν υπάρχει περίπτωση» σε μια τεράστια νίκη:
 • Οργανώσαμε τη μεγαλύτερη δράση για το κλίμα στην ιστορία με 675.000 πολίτες σε δρόμους και πλατείες σε 162 χώρες!
 • Καταφέραμε το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, 18 Υπουργούς, κι αμέτρητους πολιτικούς να συμμετέχουν στη δράση.
 • Παραδώσαμε ψήφισμα υπογεγραμμένο από 2,2 εκατ. πολίτες για να απαιτήσουμε 100% καθαρή ενέργεια απ’τους παγκόσμιους ηγέτες και το Γάλλο Πρόεδρο Ολλάντ.
 • Συναντηθήκαμε με τους Υπουργούς κλίματος κι ενέργειας της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βραζιλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
 • Πιέσαμε την Πολωνία, που συνηθίζει να μπλοκάρει μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με μια ενημερωτική καμπάνια η οποία τράβηξε την προσοχή των ΜΜΕ της χώρας και με τηλεφωνήματα από μέλη του Avaaz στην Πολωνία.
 • Χρηματοδοτήσαμε δημοσκοπήσεις σε Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία κι Ηνωμένο Βασίλειο λίγο πριν την κρίσιμη απόφαση.
Η δράση για το κλίμα ήταν ανατρεπτική
30.000 διαδηλωτές στη Μελβούρνη!
Η δράση για το κλίμα ήταν ανατρεπτική και σχεδόν όλοι οι αρχηγοί των κρατών αναφέρθηκαν σ’αυτή στις ομιλίες τους στη σύνοδο του ΟΗΕ. Εκατοντάδες οργανισμοί βοήθησαν στη δράση και στη νίκη στην Ευρώπη, αλλά ο ρόλος του κινήματός μας ήταν καθοριστικός. Το BBC έγραψε ότι: «Οι δράσεις κατέβασαν στους δρόμους πιο πολύ κόσμο από ποτέ, κυρίως λόγω της οργανωτικής δύναμης της διαδικτυακής ομάδας του Avaaz.» Κι η Υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα εκατομμύρια των ανθρώπων που συμμετέχουν στο Avaaz… Χωρίς λαϊκή στήριξη, είναι αδύνατον να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή.»

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα επίσης αναφέρθηκε στη δράση για το κλίμα λέγοντας: «Οι πολίτες μας διαδηλώνουν. Δεν μπορούμε να παριστάνουμε πως δεν τους ακούμε.»Ακολουθώντας το παράδειγμα που χάραξε η νίκη στην Ευρώπη, ο Ομπάμα συναντήθηκε με τον Κινέζο Πρόεδρο Ξι Ζινπίνγκ την περασμένη βδομάδα. Σ’αυτή τη συνάντηση ο Ομπάμα υποσχέθηκε περικοπές ρύπων σε λογικά επίπεδα κι η Κίνα υποσχέθηκε επίσης μειώσεις ρύπων για πρώτη φορά στην ιστορία! Η δυναμική που τόσο απεγνωσμένα είχαμε ανάγκη έχει πλέον πάρει φόρα…

Ποιο είναι το χειρότερο, άψυχο εταιρικό λόμπι μετά τις μεγάλες εταιρίες πετρελαίου κι ορυκτών καυσίμων; Ναι, σωστά. Η Monsanto. Κι αυτή είναι η επόμενη μεγάλη νίκη στην οποία βοήθησε το κίνημά μας.

Σταματώντας το κολοσσιαίο εργοστάσιο της Monsanto!!

Αντίο στο γιγαντιαίο εργοστάσιο της Monsanto!
Διαδηλώνοντας ενάντια στο εργοστάσιο σπόρων της Monsanto.
Όταν η Monsanto προσπάθησε να επεκτείνει ακόμη παραπέρα την κυριαρχία της στην παγκόσμια τροφική αλυσίδα μ’ένα καινούριο εργοστάσιο σπόρων στην Αργεντινή, τα μέλη του Avaaz στάθηκαν στο πλευρό του τοπικού κινήματος και σταματήσαμε την κατασκευή του μεγαλύτερου εργοστασίου γενετικά μεταλλαγμένων σπόρων στη λατινική Αμερική. Η Monsanto είναι μια υπερ-πολυεθνική των 60$ δις που παίζει βρώμικα παιχνίδια. Δες πως βοηθήσαμε να τη σταματήσουμε:
 • Αρχίσαμε με ένα ψήφισμα που μάζεψε 1 εκατ. υπογραφές και πλημμυρίσαμε αρμόδιους φορείς με χιλιάδες emails.
 • Συνεργαστήκαμε με κορυφαίους δικηγόρους για να συντάξουμε μια έκθεση η οποία έδειξε πως η περιβαλλοντική μελέτη που είχε καταθέσει η Monsanto ήταν παράνομη, τραβώντας την προσοχή των ΜΜΕ.
 • Δημοσιεύσαμε δημοσκόπηση που έδειξε πως τα 2/3 των κατοίκων της περιοχής ήταν ενάντια στην κατασκευή του εργοστασίου.
 • Ενισχύσαμε τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής και τους βοηθήσαμε να αναπτύξουν μια πετυχημένη στρατηγική.
Η Celina Molina, μια απ΄τις ηγετικές προσωπικότητες του τοπικού κινήματος, είπε: «Όταν πάνω από ένα εκατομμύριο μέλη του Avaaz στήριξαν τους κατοίκους της Μαλβίνας Αρχεντίνας, κερδίσαμε μια σημαντική μάχη στον αγώνα ενάντια στη Monsanto! Το Avaaz έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να καταφέρουμε σταματήσουμε το μεγαλύτερο εργοστάσιο μεταλλαγμένων σπόρων που σκόπευαν να χτίσουν στη γειτονιά μας: απ’την πρόσβαση που μας εξασφάλισε σε έγγραφα που οι αρχές πρωτύτερα αρνούνταν να μας παραχωρήσουν, μέχρι την διεξαγωγή μιας ανατρεπτικής δημοσκόπησης.» 

Επιπλέον, μεγάλες νίκες για τους ωκεανούς μας, το διαδίκτυο και τη δημοκρατία

Μεγάλη νίκη για τους ωκεανούς μας
Ανοιχτή ψήφος για την Βραζιλία
'Δεν κρύβουμε τίποτα!' διαμαρτυρία, Μπραζίλια.

Χάρη στους χιλιάδες Avaazίτες κι Avaazίτισσες που με τις μηνιαίες δωρεές τους στηρίζουν τη μικρή μας ομάδα, μπορούμε να οργανώνουμε εκστρατείες πάνω σε ποικίλα θέματα ταυτόχρονα. Δες παρακάτω μερικές μεγάλες νίκες των περασμένων εβδομάδων:

Το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο στον κόσμο - Για να στηρίξουμε τη δημιουργία αυτού του σημαντικού θαλάσσιου καταφυγίου, πάνω από 1 εκατ. από εμάς απευθυνθήκαμε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, χρηματοδοτήσαμε δημοσκόπηση στη Χαβάη και πολλά άλλα. Στο τέλος, ο Πρόεδρος Ομπάμα αντιστάθηκε στις πιέσεις του ισχυρού αλιευτικού λόμπι και προστάτευσε μια έκταση του ειρηνικού ωκεανού στο μέγεθος της Νοτίου Αφρικής!

Η Ουδετερότητα του Διαδικτύου προστατεύεται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ! - 1,1 εκατ. από εμάς πιέσαμε το Ευρωκοινοβούλιο για να περάσει ισχυρά μέτρα υπέρ της Ουδετερότητας του Διαδικτύου ώστε να προστατεύσουμε τη δωρεάν και ελεύθερη χρήση του. Και παρόλη την αντίδραση απ΄τις μεγάλες εταιρίες τηλεπικοινωνιών, βοηθήσαμε στο να κερδηθεί η μάχη! Ο Ομπάμα ακολούθησε, παίρνοντας ξεκάθαρη θέση υπέρ της προστασίας του διαδικτύου, κάτι που άφησε τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών «άφωνες».

Το κογκρέσο της Βραζιλίας δίνει τέλος στη μυστική ψηφοφορία! - Μετά από μήνες συνεχούς εκστρατείας με καταιγισμούς τηλεφωνημάτων, ακτιβιστικές δράσεις, δημοσιότητα στα ΜΜΕ κι άλλες πολλές τακτικές, τα μέλη του Avaaz στη Βραζιλία (που αυτή τη στιγμή είναι 7 εκατομμύρια!) πίεσαν το κογκρέσο ώστε να δώσει σχεδόν ολοκληρωτικό τέλος στη διεφθαρμένη διαδικασία της ‘μυστικής ψηφοφορίας’. Είναι μιατεράστια νίκη για μια απ’τις μεγαλύτερες δημοκρατίες του κόσμου.
Προσεχώς....

Αυτές ήταν ορισμένες απ΄τις πρόσφατες, νικηφόρες εκστρατείες μας. Κάποιες άλλες παίρνουν μήνες ή και χρόνια για να φέρουν αποτελέσματα και δεκάδες άλλες βρίσκονται σε εξέλιξη. Δες εδώ σε τι στάδιο βρίσκονται κάποιες απ΄τις εκστρατείες μας:

Προσεχώς...
ABP: απόσυρση επενδύσεων απ’τα κατεχόμενα.
 • Εθελοντές για τoν Έμπολα - Πάνω από 2.500έμπειρα μέλη του Avaaz δήλωσαν συμμετοχή ως εθελοντές για να πάνε στη Δυτική Αφρική και να βοηθήσουν στον περιορισμό αυτού του θανατηφόρου ιού, ρισκάροντας στην κυριολεξία τη ζωή του τους. Ένα λαμπρό παράδειγμα γενναιότητας κι ανθρωπισμού. Πολλοί έχουν ήδη επιλεχτεί απ’τις ανθρωπιστικές οργανώσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε κι έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους στην πρώτη γραμμή της κρίσης.
 • Έρανος για τον Έμπολα - Συγκεντρώσαμε πάνω από 1,7 εκατ. ευρώ για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις της πρώτης γραμμής!
 • Σώζοντας τις μέλισσες - Παραδώσαμε 3,4 εκατ. υπογραφές στην επιτροπή των ΗΠΑ που διερευνά το αν θα πρέπει να απαγορευτούν τα φυτοφάρμακα που σκοτώνουν τις μέλισσες.
 • Παλαιστίνη - Μετά τη φρίκη στη Γάζα το περασμένο καλοκαίρι, έχουμε βάλει τα δυνατά μας για να αναγκάσουμε τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία κι εταιρίες του κόσμου νααποσύρουν τις επενδύσεις τους από επιχειρήσεις που στηρίζουν την Ισραηλινή στρατιωτική κατοχή και τις παράνομες αποικίες στην Παλαιστίνη. Είμαστε πολύ κοντά στη νίκη κι αν τα καταφέρουμε θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς το τέλος της διαμάχης που θα φέρει ελπίδα για ειρήνη…
 • και πολλά, πολλά άλλα...

Μόλις επέστρεψα απ’τη συνάντηση της ομάδας του Avaaz. Κάποιοι από εμάς κλάψαμε (χμμ… ίσως κι εγώ) από γνήσια χαρά που μπορούμε κι υπηρετούμε αυτό το σκοπό κι αυτό το κίνημα κι από συγκίνηση για όλα όσα μπορούμε να καταφέρουμε μαζί. 

Η παγκόσμια δράση για το κλίμα, οι εθελοντές για τον Έμπολα αλλά κι όλες κι όλοι όσοι στηρίζουν οικονομικά, είναι ζωντανά παραδείγματα του πως τα μέλη του Avaaz, ως απλοί πολίτες, αναλαμβάνουν ολοένα και πιο σημαντικούς ρόλους ευθύνης σ’αυτό το κίνημα που όλοι μαζί έχουμε δημιουργήσει. Και με κάθε βήμα που κάνουμε, η δύναμή μας μεγαλώνει. 

Υπάρχει πολύς φόβος κι απληστία κι άγνοια στον κόσμο μας, αλλά σταδιακά φέρνουμε αγάπη, ελπίδα κι έξυπνες στρατηγικές για να κάνουμε τη διαφορά. Κι ως τώρα έχουμε δει μόνο την κορυφή του παγόβουνου απ’όσα μπορούμε να καταφέρουμε. Ας συνεχίσουμε να δυναμώνουμε αυτό το κίνημα και να επενδύουμε χρόνο κι ελπίδα ακόμη πιο βαθιά σ’αυτό, γιατί είναι πραγματικά πολύτιμο κι ο κόσμος μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. 


Με αγάπη και τεράστια εκτίμηση,

Ricken, Nell, Pascal, Marie, Laila, Andrea κι ολόκληρη η ομάδα του Avaaz.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αίτημα διαπλάτυνσης της Εκκλησιαστικού Λυκείου στο Λουτράκι.

Ενίσχυση των μέτρων πυροπροστασίας στο Φλοίσβο Λουτρακίου

Η όμορφη πλατεία μας γίνεται ομορφότερη