Ανακοίνωση από το τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κορινθίας για τον καταρροϊκό πυρετό

Ανακοίνωση από το τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κορινθίας για τον καταρροϊκό πυρετό

Ανακοίνωση από το τμήμα Κτηνιατρικής της  Π.Ε. Κορινθίας για τον καταρροϊκό πυρετό
Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγρ. Οικονομίας και Κτηνιατρικής  Π.Ε. Κορινθίας ανακοινώνεται ότι: «Σε ορισμένες περιοχές της Πελοποννήσου (Λακωνία – Αρκαδία – Μεσσηνία) έχει εμφανιστεί καταρροϊκός πυρετός σε εκτροφές προβάτων.
Το νόσημα είναι ιογενούς αιτιολογίας, μεταδίδεται με αρθρόποδα (κουνούπια, σκνίπες, ψύλλους, τσιμπούρια, κοριούς, φθείρες κλπ) και προσβάλλει μόνο τα οικόσιτα και άγρια μηρυκαστικά (πρόβατα – γίδια – βοοειδή – ελάφια – καμήλες).
Η νόσος έχει παγκόσμια εξάπλωση, κατά καιρούς προκαλεί σοβαρές επιζωοτίες και προσβάλλει κυρίως τα πρόβατα. Στα υπόλοιπα ζώα δεν παρουσιάζονται συμπτώματα.
Τα άρρωστα πρόβατα παρουσιάζουν:
  • πυρετό μέχρι και 42ο C,
  • οίδημα στο πρόσωπο,
  • ορώδες ρινικό έκκριμα που γίνεται βλεννοπυώδες,
  • φλεγμονή – έλκη – νέκρωση του στοματικού βλεννογόνου,
  • οίδημα και μπλε γλώσσα,
  • χωλότητα και ποδοδερματίτιδα,
  • αποβολές – πνευμονία και απίσχνανση,
  • εάν δεν συμβεί θάνατος σε διάστημα 8 – 10 ημέρες, το ζώο αναρρώνει με συμπτώματα απώλειας μαλλιού – στειρότητας και καθυστερημένης ανάπτυξης.
Για τα ζώα δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Η εξάπλωση του νοσήματος παρεμποδίζεται με τη λήψη περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις των ζώων και την εφαρμογή ενός προγράμματος ευρύτατων εντομοκτονιών στις περιοχές ή τις εστίες ανάπτυξης των εντόμων. Τον έλεγχο των μετακινήσεων των ζώων έχουν ήδη αναλάβει οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Η εφαρμογή των προγραμμάτων εντομοκτονίας, από την οποία και εξαρτάται η εξάπλωση και η πορεία της νόσου είναι ζήτημα που αφορά τις Υγειονομικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας, τους Δήμους και τους κτηνοτρόφους. Οι κτηνοτρόφοι ήδη έχουν λάβει οδηγίες για τον ψεκασμό των σταυλικών  εγκαταστάσεων και των ζώων.
Για την εντομοκτονία των εστιών ανάπτυξης των εντόμων χρησιμοποιούνται πυρεθρίνες (Imperator – Fendona κλπ), για την εντομοκτονία των ζώων χρησιμοποιείται το Butox ή το Ectopor.
Πληροφορίες και διευκρινήσεις στα τηλέφωνα:
27410 81061  (Τμήμα Κτηνιατρικής  Π.Ε. Κορινθίας)
27470 22222  (Αγροτικό Κτηνιατρικό Γραφείο Καλλιάνων)
27460 22279  (Αγροτικό Κτηνιατρικό Γραφείο Νεμέας)
27430 28005  (Αγροτικό Κτηνιατρείο Γραφείο Ξυλοκάστρου)»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αίτημα διαπλάτυνσης της Εκκλησιαστικού Λυκείου στο Λουτράκι.

Ενίσχυση των μέτρων πυροπροστασίας στο Φλοίσβο Λουτρακίου

Η όμορφη πλατεία μας γίνεται ομορφότερη