Το αρχείο του Φώτη Κόντογλου στο Βυζαντινό Μουσείο

2 8Μια μεγάλη προσφορά; Ήρθε να τιμήσει τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Βυζαντινού και Χριστιανικού μουσείου. Από το Φεβρουάριο δωρήθηκε στο μουσείο το αρχείο του Φώτη Κόντογλου. Η δωρεά έγινε από τους εγγονούς του μεγάλου μας διανοητή Παναγιώτη και Φώτη Μαρτίνο.
Το αρχείο του Φώτη Κόντογλου είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα σωζόμενα αρχεία Έλληνα καλλιτέχνη του 20ού αιώνα. Περιλαμβάνει δημοσιευμένα και ανέκδοτα κείμενα, επιστολές, φωτογραφίες, συμβόλαια παραγγελιών για μεγάλα εκκλησιαστικά σύνολα, προσχέδια, ημερολογιακές σημειώσεις κ.α
a1Η σχέση του Φώτη Κόντογλου με το Βυζαντινό Μουσείο ξεκινά ήδη από τη δεκαετία του 1920 όταν γνωρίστηκε με τον τότε διευθυντή Γεώργιο Σωτηρίου.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 υπηρέτησε στο Μουσείο ως συντηρητής ζωγράφος και φιλοτέχνησε σειρά αντιγράφων σημαντικών βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων.
Επιπλέον ο Κόντογλου είναι ο σπουδαιότερος καλλιτέχνης-μελετητής της βυζαντινής και μεταβυζαντινής ζωγραφικής παράδοσης την οποία εφάρμοσε και στο κοσμικό του ύφος.
Το αρχείο του Φώτη Κόντογλου έχει μεγάλη ιστορική βαρύτητα για την πρόσληψη της βυζαντινής τέχνης στον 20ό αιώνα και η δωρεά του έχει εξαιρετική σημασία και αποτελεί παρακαταθήκη για το Βυζαντινό Μουσείο.
Η παρουσίαση θα γίνει σε συνέντευξη τύπου στις 19 Ιουνίου

Πηγή: Art22
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αίτημα διαπλάτυνσης της Εκκλησιαστικού Λυκείου στο Λουτράκι.

Ενίσχυση των μέτρων πυροπροστασίας στο Φλοίσβο Λουτρακίου

Η όμορφη πλατεία μας γίνεται ομορφότερη