Ρωμαϊκή Έπαυλη Λουτρακίου, παρουσίαση αποτελεσμάτων ανασκαφικής περιόδου 2020.


 Πραγματοποιήθηκε την  Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου το μεσημέρι,στο χώρο της Ρωμαϊκής Έπαυλης Λουτρακίου η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ανασκαφικής περιόδου 2020 που μόλις τελείωσε.

Τα φετινά ευρήματα ήταν για μια ακόμη φορά πολλά και σημαντικά. Η μεγάλη έκπληξη της περιόδου αυτής ήταν η αποκάλυψη τμημάτων επιγραφών που σχετίζουν την έπαυλη αυτή με  Ρωμαίο Αυτοκράτορα. Αν τελικά αυτό τεκμηριωθεί  επιστημονικά, θα είναι πολύ σημαντικό , θα αναβαθμίσει και θα προσδώσει μεγαλύτερη αίγλη στο συγκεκριμένο χώρο. Η επόμενη έκπληξη ήταν η κολυμβητική δεξαμενή (πισίνα) μεγάλων διαστάσεων 280 τ.μ. λίγα μέτρα από  είσοδο της έπαυλης.

Για πρώτη φορά ο σχεδιασμός εκτός από το ανασκαφικό έργο περιελάμβανε και πολλές  διαμορφώσεις στον περιβάλλοντα χώρο καθώς και τακτοποίηση των διαφόρων υλικών,  που είχαν είχαν προκύψει από τις ανασκαφές προηγούμενων χρόνων. Όλα αυτά θα χρησιμοποιηθούν στη συντήρηση και αναστήλωση όποτε αυτά πραγματοποιηθούν.

Όλες αυτές οι παρεμβάσεις φώτισαν και ανάδειξαν ακόμη περισσότερο το μνημείο διευκόλυναν την επισκεψιμότητα και του πρόσφεραν μεγαλύτερη προστασία.
Για να γίνουν όλα αυτά χρειάσθηκε να μεταφερθούν πολλές δεκάδες κυβικά χωμάτων από προηγούμενες ανασκαφές, να διαμορφωθούν διάδρομοι , να συγκεντρωθούν προσεχτικά όλα τα υλικά που ήταν διάσπαρτα σε όλο το χώρο, μάρμαρα, πέτρες και κεραμίδια σχηματίζοντας καλαίσθητους κύβους.
Το κύριο βάρος και την ευθύνη της φετινής ανασκαφής είχε επωμισθεί ο αρχαιολόγος Κώστας Τζιαμπάσης, πάντα σε συνεργασία με την υπεύθυνη της ανασκαφής Ζωής Ασλαματζίδου και την προϊσταμένη της ΕΦΑΚΟΡ  Γιώτας Κασίμη.

Μεγάλη ήταν η βοήθεια από το Δήμο και ιδιαίτερα από τους Αντιδημάρχους Σωτήρη Πέρρα και Σάκη Παπαθανασίου.
Φυσικά και φέτος η Περιφέρεια στήριξε οικονομικά την ανασκαφή, σημαντική η συμβολή της Αθηνάς Κόρκα , Αντιπεριφερειάρχη   Παιδείας και Πολιτισμού.

Η εκδήλωση έγινε σε πολύ στενό κύκλο, με όλα τα μέτρα προστασίας λόγω της πανδημίας.

Την ενημέρωση έκαναν οι αρχαιολόγοι Ζωή Ασλαματζίδου και Κώστας Τζιαμπάσης.

Εκτός από την ενημέρωση σχετικά με τα νέα ευρήματα, έγινε και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πορεία που θα πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες ανάδειξης και αξιοποίησης του χώρου, με πρώτο στόχο την άμεση απαλλοτρίωση που έχει καθυστερήσει πολύ.

Παραβρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αθηνά Κόρκα, ο Δήμαρχος Γιώργος Γκιώνης , οι Αντιδήμαρχοι Σάκης Παπαθανασίου και Σωτήρης Πέρρας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Πετρίτσης, ο πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος Απόστολος Παπαφωτίου, η Προϊσταμένη ΕΦΑΚΟΡ Γιώτα Κασίμη, ο Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου Σπύρος Καραβούλης, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Λάκης Παπαφωτίου, και ο Πρόεδρος των Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας Σωτήρης Πρωτοπαππάς.

 Θα  ήταν παράληψη μεγάλη να μην ευχαριστήσουμε όλους όσους βοήθησαν  και φέτος προκειμένου να κάνουμε άλλο ένα βήμα μπροστά, πλησιάζοντας λίγο ακόμη στην ολοκλήρωση ενός σπουδαίου στόχου.

Τον Υφυπουργό Χρίστο Δήμα, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και ιδιαίτερα τους Αντιπεριφερειάρχες  Υποδομών Χάρη Βυτινιώτη, Παιδείας και Πολιτισμού Αθηνά Κόρκα , και τον Περιφερειακό Σύμβουλο Γιώργο Πετρίτση (επιτροπή παρακολούθησης έργου) το Δήμαρχο Γιώργο Γκιώνη, τους Αντιδημάρχους Σωτήρη Πέρρα και Σάκη Παπαθανασίου, την Γιώτα Κασίμη Προϊσταμένη ΕΦΑΚΟΡ, για την πολύ καλή συνεργασία σε όλα τα θέματα αρμοδιότητας της, τον Πρόεδρο του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου Σπύρο Καραβούλη, τον Λάκη Παπαφωτίου πρώην Αντιπεριφερειάρχη που πάντα βρίσκεται δίπλα μας, στηρίζοντας την κοινή προσπάθεια αυτή.

Την επιστημονική ομάδα , τους εθελοντές και το προσωπικό της ανασκαφής που πρόσφεραν τον καλύτερο εαυτό τους για να έχουμε αυτά τα πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

Ιδιαίτερα ένα πολύ μεγάλο μπράβο σε όλους τους οικιστές του Φλοίσβου τους άγρυπνους , άμισθους φύλακες του χώρου και ιδιαίτερα στο Νίκο Καρά και Πρόδρομο Μουζακιώτη.

 Για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια προσπαθειών βλέπουμε το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του μνημείου να μεγαλώνει, όλο και περισσότερο, οι κόποι μας μάλλον  δεν πήγαν χαμένοι.

Κλείνει  τυπικά σήμερα ο κύκλος της ανασκαφικής περιόδου 2020, αφήνοντας όμως ολοάνοιχτο ένα παράθυρο αισιοδοξίας και ελπίδας, ίσος τελικά  το όνειρο δημιουργίας ενός "ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ" στο Λουτράκι να μην είναι άπιαστο.

Κώστας Μεταξάς
Πρόεδρος Φλοίσβου Λουτρακιου




 









Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αίτημα διαπλάτυνσης της Εκκλησιαστικού Λυκείου στο Λουτράκι.

Ενίσχυση των μέτρων πυροπροστασίας στο Φλοίσβο Λουτρακίου

Η όμορφη πλατεία μας γίνεται ομορφότερη