ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΤΡΟΪΚΑΣ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΣΤΕΓΟΥΣ

 December 1st, 2013 | Author: troika00202msmΣτα άκρα φαίνεται ότι οδηγείται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την τρόικα στο θέμα των πλειστηριασμών.
Όπως δημοσιεύει το “Έθνος της Κυριακής”, οι εκπρόσωποι των δανειστών σοκάρουν με την απαίτηση τους για την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας και αδιαφορούν για τις επιπτώσεις σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους λόγω της οικονομικής κρίσης.
“Άμα θέλετε να κάνετε κοινωνική πολιτική, να βρείτε καταλύματα σε όσους χάνουν τα σπίτια τους”, φέρονται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να είπαν οι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ στους υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, τον υφυπουργό, Θανάση Σκορδά και τον γ.γ. Καταναλωτή, Γιώργο Στεργίου.
“Οι τράπεζες είναι υπό κρατικό έλεγχο και το Δημόσιο έχει το δικαίωμα να προστατεύσει αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη”, αντέτεινε η ελληνική πλευρά, στη διάρκεια μίας από τις τελευταίες συναντήσεις.
Όπως αναφέρει μάλιστα η εφημερίδα, η κυβέρνηση επιμένει στη θέση της για τριετή διατήρηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Βάζει ως προϋποθέσεις την αντικειμενική αξία στα 150.000 ευρώ, καθώς και τη δυνατότητα πληρωμής ενός μέρους από τη δόση του στεγαστικού δανείου. Επίσης, δέχεται ότι με την κατάργηση της διάταξης που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς οποιουδήποτε ακινήτου για οφειλές έως 200.000 ευρώ, αποκαλύπτονται δανειολήπτες που ενώ έχουν τη δυνατότητα να είναι συνεπείς, δεν το κάνουν.
Η τρόικα, αν και έδειξε στην αρχή ότι δέχεται να συζητήσει μεταβατική περίοδο για την προστασία της κύριας κατοικίας, γνωστοποίησε τη θέση της που προκάλεσε σοκ: Μόνο για ένα εξάμηνο να προστατεύεται η κύρια κατοικία με αξία μόλις 100.000 ευρώ και εφόσον το εισόδημα δεν ξεπερνά τις 13.000 ευρώ.
Ο Κ. Χατζηδάκης, όταν πληροφορήθηκε για το θέμα, λένε οι ίδιες πληροφορίες, ενημέρωσε τον Αντ. Σαμαρά και έδωσε εντολή στον Γ. Στεργίου να απορρίψει την πρόταση.
Μετά το Eurogroup η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα
Την ίδια ώρα, και από επίσημα χείλη της Κομισιόν επιβεβαιώθηκε ότι η τρόικα δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου.
Σε χθεσινή δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Σάιμον Ο’ Κόνορ, τόνισε ότι «οι συζητήσεις συνεχίζονται γύρω από ένα σύνολο πολιτικών, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την επιτυχή ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής».
«Σημειώνεται πρόοδος», πρόσθεσε, «αλλά μένουν ανοικτά μια σειρά από ζητήματα για τα οποία χρειάζεται περαιτέρω δουλειά», για να καταλήξει λέγοντας ότι «εποικοδομητικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας. Τα κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα εν ευθέτω χρόνω, αλλά αυτό δεν αναμένεται να γίνει πριν από το Eurogoup της 9ης Δεκεμβρίου».
πηγή: news247.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αίτημα διαπλάτυνσης της Εκκλησιαστικού Λυκείου στο Λουτράκι.

Ενίσχυση των μέτρων πυροπροστασίας στο Φλοίσβο Λουτρακίου

Η όμορφη πλατεία μας γίνεται ομορφότερη