Νέου τύπου τεκμήρια για τους φορολογουμένου


Νέου τύπου τεκμήρια για τους φορολογουμένους
Την πλήρη ενεργοποίηση των έμμεσων τεχνικών φορολογικού ελέγχου που προβλέπουν την εφαρμογή νέου τύπου «τεκμηρίων» για τον προσδιορισμό των φορολογητέων εισοδημάτων των αυτοαπασχολούμενων προαναγγέλλει με συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης.

Όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, με τις τεχνικές αυτές, οι ελεγκτές της εφορίας θα προσδιορίζουν τα εισοδήματα των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, λαμβάνοντας υπόψη τους τα έσοδα και τα έξοδα κάθε ελεγχόμενου, τα περιουσιακά του στοιχεία, ακόμη και τις καταθέσεις του στις τράπεζες. Συγκεκριμένα, οι φοροελεγκτές θα συγκεντρώνουν και θα αξιολογούν στοιχεία για την ακίνητη και την κινητή περιουσία που διαθέτει ο φορολογούμενος, τις επενδύσεις και τις συμμετοχές του σε επιχειρήσεις, τις καταθέσεις του, τα δάνειά του, τις συναλλαγές του με μετρητά και με πιστωτικές κάρτες και τα πάσης φύσεως έξοδα και εισοδήματα που έχει αποκτήσει.

Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία το εισόδημα το οποίο θα έχει προσδιοριστεί με έμμεση τεχνική ελέγχου είναι υψηλότερο από το δηλωθέν, ο φορολογούμενος θα καλείται να δικαιολογήσει τη διαφορά που θα έχει προκύψει προσκομίζοντας δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν ότι η διαφορά αυτή καλύφθηκε με έσοδα ή εισοδήματα αποκτηθέντα νομίμως. Εάν δεν καταφέρει να αποδείξει τι νομιμότητα της προέλευσης των ποσών με τα οποία καλύφθηκε η διαφορά, τότε το ποσό της διαφοράς αυτής θα λαμβάνεται υπόψη ως αποκρυβέν (μη δηλωθέν) εισόδημα και θα υπόκειται σε φόρο εισοδήματος που θα υπολογίζεται με συντελεστή φόρου 33%!

Πέραν της εφαρμογής των «έμμεσων τεχνικών ελέγχου», ο γενικός γραμματέας Εσόδων αποκαλύπτει ότι στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλλουν οι φορολογούμενοι το 2014 μέσω του διαδικτύου (για τα εισοδήματα του 2013), οι κωδικοί που αφορούν στα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, στους παρακρατηθέντες φόρους μισθωτών υπηρεσιών, στους τόκους καταθέσεων, στις αμοιβές ελεύθερων επαγγελματιών και στους φόρους που παρακρατήθηκαν από τις αμοιβές αυτές θα είναι προσυμπληρωμένοι.

Ταυτόχρονα, η νέα εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα υπολογίζει αυτόματα τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τις κατοικίες, τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τις πισίνες και τα αεροσκάφη, με βάση τα δεδομένα που έχουν ήδη καταχωριστεί για τα περιουσιακά αυτά στοιχεία, από τα προηγούμενα έτη, καθώς επίσης και με βάση τυχόν νέα δεδομένα που θα χρειαστεί να εισαγάγουν οι φορολογούμενοι.

Ο κ. Θεοχάρης αποκαλύπτει επίσης ότι μέχρι σήμερα έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε 15.000 φορολογούμενους για μη καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο συνολικού ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ και ότι στις ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής που τέθηκαν σε ισχύ από το περασμένο καλοκαίρι έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής 130.000 οφειλέτες για χρέη συνολικού ύψους άνω τους 1 δισ. ευρώ, από τα οποία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους εκτιμάται ότι θα έχουν εισπραχθεί περίπου 130 εκατ. ευρώ. Προαναγγέλλει δε «βελτιωτικές κινήσεις» προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις ακόμη πιο πολλοί οφειλέτες, οι οποίοι, «για τυπικούς ή άλλους λόγους», δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να υπαχθούν.

Διευκρινίζει επίσης ότι όσοι οφειλέτες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω κατασχέσεων που επιβάλλονται σε τακτικά καταβαλλόμενα ποσά εισοδημάτων τους, όπως τα ενοίκια, μπορούν να ζητήσουν από τους εφόρους να μειωθούν τα ποσά που κατάσχονται.

ΠΗΓΗ: ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αίτημα διαπλάτυνσης της Εκκλησιαστικού Λυκείου στο Λουτράκι.

Ενίσχυση των μέτρων πυροπροστασίας στο Φλοίσβο Λουτρακίου

Η όμορφη πλατεία μας γίνεται ομορφότερη